Brisk walking is een sport voor iedereen, ongeacht leeftijd en conditie. Het is meer dan alleen je ene voet voor je andere voet zetten. De krachtige manier van lopen, waarbij de grote spiergroepen van de armen en benen in een herhalend, ritmisch patroon worden gebruikt. Er moet sprak zijn van duidelijke arm-inzet, waarbij de armen als het ware “meelopen”.

Brisk walking is een duursport. Het uithoudingsvermogen wordt vergroot en spiergroepen worden verstevigd. Het is een aerobe sport: de ademhaling kan de inspanning aan. Tijdens aeroob bewegen wordt je zuurstofopname verhoogd. De bloedsomloop en ademhaling zal hierdoor verbeteren.

Hoewel Brisk waling een sport is met een lage intensiteit biedt het alle voordelen van fysiek intensieve sporten. Een extra voordeel is dat blessures nauwelijks voorkomen. Zo moet de voet van de hardloper bij iedere landing drie tot vier keer het lichaamsgewicht opvangen, terwijl dat bij een brisk walker niet veel meer is dan één keer. Brisk walking is een sport waarbij het lichaam getraind wordt en toch niet te zwaar belast. Bij deze plezierige manier van bewegen in de buitenlucht worden conditie en spierkracht opgebouwd zonder het lichaam te forceren.

Door te bewegen houden we ons brein gezond

60 tot 70% van de bevolking heeft tegenwoordig een zittende leefstijl. We zitten op het werk, thuis zitten we voor de tv en ’s nachts liggen we in bed. Bewegen doen we veel te weinig. Onze hele maatschappij is erop ingericht om ons lichamelijk zoveel mogelijk te ontzien, er zijn roltrappen, liften, en allerlei machines die ons thuis en op het werk activiteiten uit handen nemen. Wist je dat je zelf met een paar uur sporten in de week, de inactiviteit gedurende je (werk)dag niet tegen kunt gaan, althans niet fysiologisch. Wie dagelijks meer dan 6 uur zit of inactief is loopt, zelfs met die paar uur sporten in de week, een verhoogd risico op welvaartsziekten zoals, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

We moeten meer bewegen dus, maar hoe? Erik Scherder geeft aan dat iedere 30 minuten aaneengesloten BRISK WALKING, oftewel stevig doorwandelen, de ideale manier is. Het is eenvoudig te doen, kost niets en door het in de buitenlucht te doen stimuleer je nog eens extra de cognitieve functies in je brein.

Onderzoek naar aaneengesloten stevig wandelen

Er is een onderzoek gedaan waarbij (niet dementerende) ouderen met een zittende leefstijl weer gingen wandelen; Brisk waling. Door ze 45 minuten per dag aaneengesloten stevig te laten wandelen zorgde het ervoor dat:

Met Brisk walking verbrand je vetten

Brisk walking is een rustige manier van bewegen. Hierdoor is de verbranding van vetten erg hoog. De ademhaling kan de energie aan, zodat dit niet uit de spieren hoeft te komen. Hierdoor kan het lichaam dus vetten gaan verbranden. Afhankelijk van de snelheid kan het calorieverbruik tussen 200 en 400 calorieën per half uur verbruikt worden. Dit is vrij hoog voor een duursport.

Kosten

De kosten zijn €6,50 per les of €50 voor een 10 rittenkaart. Deze 10 rittenkaart is maximaal 4 maanden geldig na afgifte. Een proefles is natuurlijk altijd gratis.

Inschrijven

Wil je je inschrijven? Vul dan even het contactformulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Wandelen vind ik leuk

Zelf hou ik erg van wandelen. Dit doe ik al jaren meerdere malen per week. Brisk walking was voor mij nieuw. Toen ik er toevallig een cursus over voorbij zag komen, ben ik mij er in gaan verdiepen. Als snel besloot ik mij op te geven. Na twee sportieve dagen, heb ik het certificaat behaald. Naast dat het hartstikke leuk is om te doen, is het ook een hele waardevolle aanvulling op mijn praktijk. Mijn missie voor de komende tijd is dan ook om zoveel mogelijk mensen aan het Brisk walken te krijgen.