Vandaag wou ik het hebben over hebben over vetten. Ik hoor je denken, er zijn toch maar twee soorten vet. Dat klopt natuurlijk. We hebben gezonde vetten en ongezonde vetten. Misschien leuk om daar ook eens een artikel over te maken. Dit keer gaat het om bruine en witte vetten.

Wat denk je dat bruin vet is? Nee heet is geen aangebrand bruin vet. Dat is natuurlijk helemaal geen bruin vet. Bruin vet komt voor in het menselijk lichaam. Bruin vet is het actieve vet. Dit zorgt ervoor dat je vet kunt verbranden. Ook hebben we wit vet. Wit vet is eigenlijk dood vet. Het doet niet zo heel veel.

Je hebt twee soorten buikvet en dat zijn subcutaan en visceraal vet. Ik zal heel kort uitleggen wat het is en wat het verschil is van die twee. Subcutaan vet is het vet wat voor iedereen zichtbaar is. Dit vet kun je vastpakken en zit direct onder de onder de huid. Het verschilt per lichaamsdeel hoe dik het vet is. Subcutaan vet is nodig om te overleven. Het houdt je warm in de winter. Als er te veel is, dan kan er overgewicht ontstaan.

Het viscerale vet op het lichaam is moeilijker kwijt te raken. Dit is vet wat om je organen zit. Je kan het ook uitleggen als dat je organen in vet drijven. Visceraal vet zit om het kart, lever en andere organen. Het is mogelijk dat iemand heel slank lijkt, maar heel veel visceraal vet heeft.  Visceraal vet, wordt gelinkt aan diverse gezondheidsproblemen zoals diabetes, borstkanker, hart- en vaatziekten.

Baby’s hebben veel bruin vet. Dikke armen en benen en lijkt wel op een Michelin poppetje. We noemen dit eigenlijk ook wel het babyvet. Het zorgt er voor dat je warm blijft als baby. Een baby kan niet zo even een dekentje over zichzelf heen trekken als deze het koud heeft. Het bruine vet wat baby’s hebben wordt omgezet in warmte. Naar mate baby’s groter worden, zullen ze minder bruin vet krijgen.

Hoe komt het dan dat wij volwassenen zo weinig bruin vet hebben? Vroeger hadden we meer bruin vet. We leefden in grotten en was het kouder. Later bouwden we huizen en kregen we een verwarming. De installateur zei toen we een nieuwe ketel kregen. Nou meneer u moet er voor zorgen dat het constant 19 graden is in huis. Dat is goed voor de energierekening. Daar heeft hij natuurlijk wel een punt. Het is natuurlijk ook goed voor het milieu. Waar is het dan niet goed voor vraag je je dan af.

Voor je bruine vet is niet zo goed. Het is goed om in een koude kamer te slapen. Bruin vet zorgt er voor dat je warm blijft. Hoe warmer het is in je slaapkamer hoe meer je vet wordt omgezet naar koud vet. Hoe kom ik dan aan bruin vet? Door veel te bewegen, wandelen, fietsen en krachttraining. Dit moet je dan iedere dag doen. Nog beter is het om kou te creëren. Nou maak ik daar in ons huis geen vrienden mee. Mijn vrouw heeft reuma en vind het vreselijk als het koud is. Om wit vet om te zetten naar bruin vet, zou het eigenlijk 17 graden moeten zijn in huis.

Gelukkig wordt het nu al wat kouder buiten. Dat is natuurlijk alleen maar mooi. Als je dan gaat wandelen ’s ochtends of ’s avonds, trek dan geen handschoenen aan of zet geen muts op. De koude receptoren zitten namelijk in je handen handen en in je hoofd. Op deze manier kun je dan wat wit vet omzetten in bruin vet. Elke dag koud af douchen helpt natuurlijk ook. Niet even snel afspoelen, maar zorgen dat je dan ook helemaal koud bent. Dat doe je het beste door de douchekop bij je net te houden. Dan ga je daar vandaan bruin vet opbouwen.

Wil je gezondere keuzes maken dan is daar Club De Gezonde Afslag. Wil je daar meer informatie over? Vul dan het contactformulier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *