We kennen het allemaal wel. We willen iets gaan oppakken of gaan doen. De motivatie is heel erg groot. We willen ons doel halen. We nemen als voorbeeld fitter worden. Wat is de rol van intrinsieke motivatie bij het fitter worden. Je kent het vast wel. Jezelf motiveren is lastiger dan iemand anders motiveren. In het begin gaat het nog goed, maar het wordt steeds minder. Lees verder als je meer wil weten over intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie.

Er zijn 2 soorten motitvaties

We kennen 2 soorten motivaties. We hebben de intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Wat zijn daarin de verschillen? Bij de intrinsieke motivatie komt alles uit jezelf wat je wil bereiken. Bij extrinsieke motivatie wil je iets bereiken wat met externe factoren te maken heeft. We gaan je tips geven om je doel je behalen.

Stel je zelf realistische doelen

Om je motivatie goed te krijgen is het maken van realistische doelen. Maak daarin kleine stapjes. We noemen dit voor het gemak KGD-tjes. Je zal denken wat is een KGD. Een KGD is een Kleine Goede Daad. Het is namelijk veel makkelijker om steed een klein doel aan te pakken. Je zorgt namelijk dat je de focus houdt op je doel. Stel je wil je doel is fitter worden en daarbij wil je uiteindelijk een halve marathon gaan lopen. Je gaat er voor trainen en verdeeld in kleine stukjes. Als je het eerste kleine stukje hebt gehaald door bijvoorbeeld 5 kilometer te kunnen lopen. Hier wordt je blij van. Geef je zelf een schouderklopje. Het klinkt misschien heel gek. Doe het maar eens. Hoe blij wordt je ervan als iemand anders je schouderklopje geeft. Inderdaad daar word je ook blij van. Dit komt dus je intrinsieke motitvatie ten goede. Dus zorg dat je duidelijk gedefinieerde doelen hebt om je op te focussen.

Vier je al je prestaties

We zijn allemaal wel een beetje competatief ingesteld. We willen altijd winnen. Dat is met fitter worden niet anders. Stel je moet voor je gezondheid 15 kilo afvallen. Je maakt er kleine stapjes van dan zou je kunnen zeggen iedere 5 kilo is een doel. Als ik mijn doel behaald heb, mag ik nieuwe kledingstuk uitzoeken. Een boek kopen wat op je verlanglijstje staat. Jezelf belonen helpt en zorgt voor de juiste motivatie.

Wees vriendelijk voor jezelf

Je hebt een doel voor ogen en je doet dit samen met een vriend(in). Je vriend(in) is net eerder bij de finish van zijn/haar doel. En dan? Wat gebeurt er dan? Ben je dan teleurgesteld in jezelf? Laat je niet beïnvloeden door de prestatie van een ander. Jij bent met je eigen reis bezig. Blijf je focus houden op je eigen doel. Als je teleurgesteld wordt, dan is de kans groot dat je jezelf in een negatieve spiraal trekt.

Ga goed om met tegenslagen

Zoals ik net al aangaf kun je best eens een tegenslag krijgen. Dat is heel normaal. Op reis naar een fitter persoon krijg je echt te maken met tegenslagen. Zorg voor veerkracht. Als je veerkracht ontwikkelt kom je veel sneller uit het dal waar je in zit. Heb je een fout gemaakt? Zorg dat je hem erkent en ga verder. Dit zal er voor zorgen dat je gemotiveerd blijft.

Stel deadlines voor jezelf

Het stellen van deadlines helpt om je focus te houden op je doel. Zorg wel dat je doel realistisch is. Als jij je doel hebt gehaald zorgt dat voor een geweldige motivatie. Je intrinsieke motivatie zal groter worden. Het behalen van je grote doel wordt dan steeds makkelijker. Zorg er dus voor dat je op de deadline je doel bereikt. Lukt het niet om je doel te halen kijk waar het is misgegaan. Stel je doel bij en kijk bij de volgende deadline of het wel lukt. De motivatie zal dan groter zijn.

Bovenstaande tips zullen je helpen. Heb jij nog meer leuke tips laat het in een reactie weten.

Heb je nog wat motivatie nodig? Wordt dan lid van Club De Gezonde Afslag. Het is bij de club ook mogelijk om online begeleiding te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *