Het mooie weer is en we willen allemaal naar een bbq feestje. Je ziet het helemaal zitten en je nodigt wat familie uit of vrienden. Een avond gezellig grillen is gezellig, maar met al dat vlees, sausjes en alchohol. Hoe maak je een gezonde bbq?

Het vlees

Het bereiden van vlees is mager op de barbecue. Er wordt geen vet aan het vlees toegevoegd. Zorg dat het vlees niet zwart wordt. Dit is namelijk heel erg ongezond. Kies niet voor bewerkt vlees. Hierin zitten vaak heel zout en suiker in. Wil je een hamburger? Maak deze dan gewoon zelf. Je kunt kiezen uit varkenshaas, entrecote, biefstuk of kipfilet. Natuurlijk kun je ook kiezen voor vis op de bbq. Hierin zitten veel gezonde vetten en is goed voor hart- en bloedvaten.

Ga voor gezonde sausjes

Barbecuesausjes zoals knoflooksaus, kerrie-ananas, mayonaise, ketchup zijn heel erg geliefd bij de de barbecue. Er zitten in deze sausjes ook heel veel suikers, vetten en zout. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon zelf maken. Maak dan zelf sausjes. Kies dan voor een guacamolesaus, knoflooksaus, citroenmayonaise. Ook is het heel makkelijk om je eigen kruidenboter te maken.

Zet een lekkere salade op tafel

Altijd staat er wel een huzaren-, rundvlees- of aardappelsalade op tafel. We eten al best was vlees en stokbrood tijdens deze maaltijd. Maak een kleurrijke salade voor op tafel. Dit is licht verteerbaar. Iedereen lust altijd wel sla bij zijn eten. Je kunt je sla maken met paprika, komkommer, ui en fruit. Natuurlijk is het ook lekker om er wat noten of zaden in te doen. Ook een stukje kaas is lekker. Een dressing van olijfolie of een magere yoghurt dressing kan hier prima bij.

Groente en fruit op de BBQ

Leg ook eens wat groente en fruit op de barbecue. Zelf leg ik altijd wat champignons, paprika, courgette en aubergine in een aluminiumzakje op de barbecue. Daarboven op een takje tijm. Dit kan dan tijdens het garen lekker intrekken voor de smaak. Ook fruit kun je op de barbecue doen. Maak bijvoorbeeld een ananas spies, of wat perzik. Natuurlijk kun je ook nog een maiskolf op de barbecue leggen.

Het toetje

Op een gegeven moment is iedereen wel uitgegeten. Een toetje gaat er altijd wel. Meestal is dit iets van ijs. Je kunt ook kiezen om watermeloen te eten. Deze kun je van te voren snijden en in de koelkast zetten. Er is niks lekkers dan dan stukje koude watermeloen. Ook een stukje vers gegrilde ananas is er lekker bij. Heb je echt genoeg gegeten, dan kun je er altijd voor kiezen om een kopje koffie te nemen.

Nog meer lekkere rechten? Wordt lid van Club De Gezonde Afslag. Probeer onze app nu 2 weken gratis. Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *