Wat voor voeding heb je nodig na het sporten. Dit ligt er natuurlijk aan wat voor sport je doet. Als je kracht training doet heb je andere voeding nodig na het sporten dan een hardloper of een wandelaar. Je wil natuurlijk optimaal gebruik maken van je sport moment. Wat kun je nu het beste eten?

Spieren raken beschadigd tijdens het sporten

Om fitter te worden en eventueel af te vallen tijdens het sporten, doen we aan krachttraining of spierversterkende oefeningen. Tijdens de training ontstaan er kleine scheurtjes in de spieren. Dit komt omdat je de spieren gaat belasten. Dit voelt dan ook aan als spierpijn. Je wil de spieren laten groeien. Na het sporten is het belangrijk om rust te pakken.

Waarom eten na het sporten

Spieren die in beweging zijn geweest hebben bouwstoffen nodig. Het is belangrijk om binnen een uur te eten na het sporten. Waarom dan binnen een uur? Zodra het de juiste bouwstoffen binnenkrijgt begint namelijk het herstel. Eiwitten en koolhydraten zijn voor het herstel van spieren heel belangrijk. Ook water is belangrijk voor herstel.

Eiwitten na het sporten

In eiwitten zitten aminozuren. Aminozuren zorgen ervoor dat er spieropbouw gaat plaatsvinden. Het liefst gebruik je hiervoor plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zijn licht verteerbaar. Wil je snel eiwitten binnenkrijgen, dan adviseer ik je om Melk, kwark of Skyr te nemen. Een hard gekookt ei kan natuurlijk ook prima.

Koolhydraten na het sporten

Na het sporten is het ook belangrijk om koolhydraten te eten. Koolhydraten zorgen namelijk voor een optimaal spierherstel. Bij duursporten is dit belangrijk en wordt het vaak vergeten. Ze zorgen er voor dat je glycogeen weer wordt aangevuld. Op deze manier kun je er desnoods de volgende dag weer trainen.

Wat kun je het beste eten na het sporten?

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze tips. Mocht je nog vragen hebben over sport en voeding? Ga je aan een hardloop evenement meedoen en wil je dat er gekeken wordt naar je voeding? Neem dan even contact met me op.

Heb je nog tips? Laat deze dan vooral achter in de reacties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *